01-05-2016 Archeologenbureau Argo is verhuisd!

Wij zijn verhuisd, en wel naar het alleroudste stukje Zaandam. Ons nieuwe kantoor ligt namelijk ter hoogte van het rond 1155 verwoeste dorp Oud-Zaenden, waar nu een kleinschalig bedrijventerrein staat.

Ons nieuwe adres: Archeologenbureau Argo, Oud-Zaenden 2B, 1506PE Zaandam.

 

kantoor Archeologenbureau Argo

 

 

01-01-2016 De besten wensen van Archeologenbureau Argo!

De beste wensen voor 2016!

20-04-2015 Bezoek wethouder aan opgraving Albert's Hoeve Castricum

Op 20 april 2015 heeft wethouder Ans Pelzer de opgraving bezocht aan de Laan van Albert's Hoeve in Castricum en is door Annabel Médard en Jeroen Vaars (Archeologenbureau Argo) uitgebreid geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. Tijdens de opgraving zijn bewoningsporen aangetroffen uit de Middeleeuwen, onder meer  resten van een 28 meter lange boerderij uit de 13e eeuw en een aantal waterputten. Verder zijn er overblijfselen gevonden van middeleeuwse verkavelingspatronen en een oude weg. Op de oude weg waren duidelijk zichtbare karrensporen aanwezig.

Momenteel wordt het onderzoek verder uitgewerkt door de archeologen, waarna er een rapportage volgt. Het veldwerk is inmiddels afgerond.

 

Het artikel over de opgraving en het bezoek van de wethouder kan via deze link op de website van de gemeente worden geraadpleegd.

 

05-11-2013 Presentatie zeildoekweverij (Annabel Médard)

"De zeildoekweverij in Krommenie. Artefacten van dierlijk bot en hout".

Voorlopige presentatie van het nog grotendeels uit te voeren onderzoek naar een aantal voorwerpen van dierlijk bot en hout uit verschillende (recente) opgravingen in Krommenie en Assendelft. Deze voorwerpen zijn zeer waarschijnlijk in verband te brengen met de productie van het in de 17e tot in de 19e eeuw befaamde Hollants Zeijldoeck uit Krommenie.

B

Downloadlink poster (A0)

 

01-11-2013 Vooraankondiging deelrapport glas-, metaal- en botvondsten van de Heiligeweg te Krommenie

Binnenkort verschijnt het rapport over de glas-, metaal- en botvondsten van de Heiligeweg te Krommenie (ARGO 21, deel 3). Hierbij alvast een voorproefje van de soms spectaculaire vondsten.

 

 

Boheemse beker uit de 18e eeuw (foto: Gemeente Zaanstad)

Versierde huwelijkslepel uit ca. 1700

Fraai bewerkte tabaksdoos uit de 19e eeuw

11-10-2013 Vooraankondiging deelrapport keramiek en kleipijpen van de Heiligeweg te Krommenie

Binnenkort te verschijnen binnen de ARGO-reeks: het deelrapport van de keramiek- en kleipijpvondsten van de Heiligeweg te Krommenie. U wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd op deze webstek.

 

 

'P-kruik' van steengoed uit Westerwald, Duitsland (laat 17de tot eerste helft 18de eeuw)

Theepotje of olie- / azijnkannetje van faïence ('Delfts blauw') uit Nederland (eerste helft 18de eeuw). Blauw op witte ondergrond: bloemen en vlinders.

Kop van rood aardewerk uit Nederland (midden 18de tot laat 19de eeuw). Witte ringeloor-versiering op buitenzijde rand.

30-12-2011 Artikel in Midi Libre (franse krant)

Op 30-12-2011 verscheen in de krant Midi Libre (franse krant) een interview met Annabel Médard over haar werkzaamheden als (franse) archeologe in Nederland.

Artikel Midi Libre

26-08-2011 Artikel in het Noord-Hollands Dagblad over de opgraving aan de Heiligeweg in Krommenie

Op 26 augustus 2011verscheen in het Noord-Hollands Dagblad (Zaanstreek editie)  een artikel over het archeologisch onderzoek van Archeologenbureau Argo aan de Heiligeweg in Krommenie.

Artikel Noord-Hollands Dagblad

06-12-2010 Artikel in Nieuwsbrief Stationsplein Haarlem

In december 2010 verscheen in de nieuwsbrief van het Stationsplein in Haarlem een artikel over het archeologisch onderzoek van Archeologenbureau Argo aan de Jansweg.

Nieuwsbrief Stationsplein

15-05-2010 Artikel over Archeologenbureau Argo in Noord Hollands Dagblad

Op 15-05-2010 verscheen in het Noord-Hollands Dagblad (Zaanstreek editie) een artikel over Archeologenbureau Argo.

Artikel Noord-Hollands Dagblad